مصرف کنجد و انواع محصولات بر پایه کنجد، به عنوان صبحانه و همچنین میانوعده، یکی از راههای تامین انرژی مورد نیاز بدن است. برای مثال کنجدبار و گروه کرم کنجد حلوای عقاب، جایگزینهای مناسبی برای انواع میانوعدههای ناسالم و غیرمغذی هستند. پروتئین، اسیدهای چرب ضروری، ویتامین و مواد معدنی موجود در کنجدبار و همچنین کرم کنجد، این دو محصول را به منابعی برای تامین انرژی و مواد مغذی مورد نیاز بدن و در نتیجه جلوگیری از احساس خستگی مفرط بدل کرده اند.
کاهش اشتهای کاذب، متعادلسازی سطح فشار خون و قند خون، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، افزایش متابولیسم بدن و در نتیجه آن کاهش وزن، از مزایای قرار دادن میان وعدههای سالم در برنامه غذایی روزانه است.
گروه کنجدبار، گروه حلوا و گروه کرم کنجد از نمونه گروه محصولات شرکت حلوای عقاب هستند که میتوان از آنها به عنوان میانوعدههای مغذی و سالم استفاده کرد.
در صورت بو دادن کنجد در منزل میبایست بلافاصله کنجد را خنک کرد، چراکه در صورت بو دادن کنجد با حرارت بالا و ریختن کنجدهای داغ بر روی هم، دانههای کنجد به سرعت فاسد شده و دچار تغییر رنگ و طعم میگردند به همین سبب بهتر است دانه ها را پس از بو دادن به مدت چند ساعت در دمای اتاق پهن کرده تا خنک شوند و در نهایت در ظروف در بسته نگهداری شود.
میزان کلسیم کنجد از شیر بالاتر است، اما توانایی دسترسی بدن به کلسیم کنجد در مقایسه با شیر کمتر است. علت این امر را میتوان به وجود اسیدهایی در پوست کنجد نسبت داد که با کلسیم کنجد ترکیب شده و مانع جذب در بدن میشود. در واقع کنجد بدون پوست میتواند بخش عمده ای از کلسیم بدن را تأمین نماید اما به عنوان جایگزین مناسب و کاملی برای لبنیات توصیه نمیشود.
با توجه به مطالعات صورت گرفته، یکچهارم فنجان کنجد معادل تقریبی 35 گرم کنجد بوده که این مقدار می تواند تقریباً نیاز یکچهارم بدن به کلسیم را تأمین میکند. بنابراین با استفاده از کنجد در یک رژیم غذایی مناسب نیاز کلسیم بدن تامین میشود.
مصرف دانههای گیاهی مثل کنجد، به دلیل وجود فیبر، خطر ابتلا به دیابت را کاهش میدهد. علاوهبر فیبر، مواد معدنی موجود در دانههای کنجد، در کاهش قند خون تاثیر بسزایی دارد و این دانه مغذی می تواند به عنوان مکمل داروهای کاهنده قند خون در رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت طبق نظر پزشک، مورد استفاده قرار گیرد.
نزدیک به 80% اسیدهای چرب موجود در روغن دانهی کنجد را اسیدهای چرب غیراشباع اولئیک اسید و لینولئیک اسید تشکیل میدهند که به عنوان اسیدهای چرب اصلی موجود در روغن به شمار میروند و از نظر مقدار تقریباً برابر با هم هستند. حدوداً 20 درصد اسیدهای چرب باقی مانده، اسیدهای چرب اشباع شامل اسید پالمتیک و اسید استئاریک است. میتوان گفت هرچقدر اسیدهای چرب غیراشباع در روغن زیاد باشد خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی کاهش مییابد.
بله، در شروع تغذیه تکمیلی کودکان افزودن کنجد آسیاب شده و تهیه حریره کنجد در کنار حریره بادام نیازهای کودک را برطرف خواهد کرد و در کودکان بزرگتر جایگزین کردن کنجد و بیسکوییتهای کنجدی به جای میان وعدههای بیارزش مانند پفک بسیار مفیدتر و سالمتر و دارای ارزش غذایی بیشتری خواهد بود.
دانه کنجد تقریبا عاری از هر گونه عوامل ضد تغذیه ای است و چه به صورت خام و چه به صورت فراوری شده قابل استفاده است و به سبب دارا بودن طیف وسیعی از ویتامین ها و املاح معدنی و پروتئین، جایگزین بسیار مفیدی برای پروتئین های گوشتی است.
بله. کنجد یکی از منابع بسیار مفید برای جذب آهن، روی و به ویژه کلسیم به حساب میآید و افرادی که به مصرف شیر رغبت ندارند میتوانند از کنجد برای تامین کلسیم، روی و آهن استفاده کنند.
بله. کنجد یکی از منابع بسیار مفید برای جذب آهن، روی و به ویژه کلسیم به حساب میآید و افرادی که به مصرف شیر رغبت ندارند میتوانند از کنجد برای تامین کلسیم، روی و آهن استفاده کنند.
زنان باردار به انواع ویتامین ها نیاز دارند که باید از منابع طبیعی دریافت کنند. یکی از آن ها ویتامین E است که برای بهبود جریان خون ، کنترل ساختمان عناصر، انعقاد خون و تولید فراورده های هورمونی در بدن ضروری است کنجد حاوی مقادیر زیادی ویتامین E است. مصرف کنجد در ماه آخر بارداری و به ویژه یک هفته قبل از زایمان می تواند به انجام زایمانی طبیعی و آسان کمک کند.
پروتئین کنجد از لحاظ کیفیت بی همتا است. عدم وجود بازدارنده های تریپسین و میزان بالای آمینو اسیدهای گوگرد دار مانند تریپتوفان برای بدن بسیار مفید است و از این لحاظ منبعی سرشار از پروتئین برای ورزشکاران در رشته های بدنسازی و آمادگی جسمانی به شمار می آید.
از کنجد و مشتقات آن نظیر ارده استفاده های بسیاری در طبخ غذا می شود به ویژه در آسیای شرقی و خاورمیانه. در ایران نیز از کنجد در پخت هوموس، باباغنوش و انواع کیک و شیرینی و همچنین تزئین فراورده هایی نظیر انواع نانها ، بیسکوئیت ، کراکر و کیک و یا در تهیه شیرینی جاتی نظیر »ماماجیم جیم« که مخلوطی از شیره پخته شده شکر و گلوکز و کنجد است، استفاده می گردد.
حلوا ارده بدون شکر عقاب، به دلیل پایه کنجد و همچنین استفاده از شيرينکنندههاي طبيعي سوربيتول و مالتيتول (قند ميوهجات) و عدم استفاده از شکر و گلوکز، میتواند گزینه مناسبی برای افراد مبتلا به دیابت باشد، چراکه انديس گلايسمي پايين شیرین کننده های مورد استفاده در این محصول کنجدی، موجب افزایش سریع قند خون نمیشود. البته با توجه به نوع و شدت بیماری می بایست میزان مصرف کلیه مواد غذایی برای افراد مبتلا طبق نظر پزشک معالج انجام گیرد.
مصرف کلسیم، فسفر، آنتی اکسیدان، ویتامین E و اسیدهای چرب ضروری برای عدم بروز پوکی استخوان مفید است. دانه کنجد، دارای تمامی این مواد مغذی است و مصرف روزانه آن میتواند گزینه مقوی و سالمی برای جلوگیری از پوکی استخوان باشد.
نمیتوان تاثیر آنتی اکسیدان و ویتامین E موجود در کنجد و محصولات کنجدی را بر شادابی پوست نادیده گرفت. کمک به اصلاح علائم ناشی از افزایش سن بر پوست، جلوگیری از آفتاب سوختگی، کمک به ترمیم پوست و روشن شدن پوست از فواید اصلی آنتی اکسیدان های موجود در دانههای کنجد می باشد. همچنین ویتامین E موجود در کنجد از ابتلا به سرطان پوست جلوگیری می نماید.
کنجد طبعی گرم و تر دارد و مصرف آن برای افرادی که مزاج سرد دارند، توصیه میشود. رعایت رژیم غذایی متناسب با طبع، اعم از طبع سرد، طبع گرم و طبع معتدل، امکان ابتلا به بیماریها را تا حد زیادی کاهش میدهد.
از دیرباز استفاده از کنجد برای مصارف خوراکی و دارویی، در فرهنگهای مختلف رواج داشته است. در طب سنتی ایرانی از کنجد برای هضم آسانتر غذا و همچنین تنظیم قاعدگی استفاده میشده است. در طب سنتی چینی، کنجد، مادهای برای درمان تاری چشم، سوت کشیدن گوش و سرگیجه بوده است. در طب سنتی هندی نیز روغن کنجد راه حلی برای درمان زخم و از بین برنده بیخوابی بوده است. درمان بیماریهای اعصاب، عفونت و مشکلات پوستی و افزایش شیر مادران از مزایای مصرف کنجد در آفریقا بوده است.
کنجد به خاطر طبع گرم، میتواند گزینه مناسبی برای افراد با مزاج سرد و خشک (سوداوی) و مزاج سرد و تر (بلغمی) باشد. توجه افراد به داشتن یک عادت غذایی متناسب با طبع و مزاج، تاثیر چشمگیری بر کاهش ابتلا به بیماریهای مختلف دارد.
کنجد و روغن کنجد باعث بهبود فعالیت رودهها و به طور کلی کارکرد دستگاه گوارش میشوند. گنجاندن آنها در برنامه غذایی روزانه، به مرور زمان یبوست و مشکلات ناشی از آن را بهبود میبخشد.
دانه کنجد منبعی سرشار از توکوفرول آلفا و گاما است. توکوفرول نوعی از ویتامین E است که روی عملکرد مغز تاثیر مثبت میگذارد، از کاهش عملکرد سیستم ادراکی به دلیل کهولت سن، محافظت میکند و به طور کلی باعث تقویت عملکرد مغز میشود.
خواص درمانی مختلفی برای روغن کنجد معرفی شده است و بطور کلی برای درمان بیماریهای مزمن مانند نارساییهای کبدی از جمله کبد چرب پیشنهاد میشود که از روغن کنجد به میزان خوبی در رژیم غذایی این بیماران با درصد متعارف و مورد نیاز استفاده شود.
بله، ترکیبی به نام لیستین در کنجد وجود دارد که این ترکیب به عنوان جزء اصلی در ساخت رشتههای عصبی محسوب میشود و میتوان این ترکیب را کمک کننده به افزایش ضریب هوشی دانست.
کنجد خستگی فکری را کاهش داده و بهترین میان وعده برای افرادی است که باید کارهای فکری مانند طراحی و درس خواندن انجام دهند. لیستین موجود در کنجد یک نوع چربی حاوی فسفر است که نه تنها یکی از ضروری ترین مواد مورد نیاز اعصاب است بلکه مغز و غدد بدن نیز نیاز زیادی به آن دارند حتی تقویت حافظه انسان نیز نیاز زیادی به این ماده دارد. ۲۸ درصد مغز را لیستین تشکیل میدهد و مغز انسان بیش از سایر حیوانات از این ماده تشکیل شده است لذا راز موفقیت و پیشرفتها مرهون همین لیستین است.
کنجد فشار خون بالا را کاهش می دهد، حاوی پروتئین، لسیتین و ویتامینهای B ،D ،E و F است و مرکب از حدود ۷۰ درصد اسیدهای چرب اشباع نشده مانند لینولئیک اسید ، اولئیک اسید و مقداری اسیدهای چرب اشباع شده است. روغن کنجد یکی از روغنهای اشباع نشده و مفید برای بدن است و در آمریکای شمالی و کانادا به مقدار زیاد مصرف میشود و دلیل آن این است که این روغن نه تنها کلسترول بدن را بالا نمیبرد بلکه آن را کاهش میدهد.
در طب سنتی در خصوص روغنهای مجاز برای سلامتی سالمندان بیان شده که روغنهای مجاز برای سلامتی شامل روغنهای مایع و گیاهی زیتون در درجهی اول و روغن كنجد در درجهی دوم مورد تأیید است البته به شرط آن که مواد شیمیایی برای استخراج این روغنها استفاده نشده باشد در غیر این صورت استفاده از آن ها مجاز نیست.
کنجد با دارا بودن مقدار زیادی ویتامینE و اسید های چرب امگا6 و 9 به سلامت و درخشش مو کمک میکنند و در مواردی از ریزش مو جلوگیری میکند .
مصرف کنجد و محصولات مشتق آن به ویژه روغن کنجد، به علت داشتن ترکیبات آنتی اکسیدان غنی شده و چربیهای اشباع نشده نه تنها مضر نیست بلکه می تواند به کنترل فشار خون نیز کمک کند. روغن کنجد سطح کلسترول مطلوب (HDL) را در خون بالا نگهداشته و کلسترول نا مطلوب را کاهش می دهد و از این طریق مانع گرفتگی شریان های خونی و بروز بیماریهای قلب و عروق می شود.
کنجد غنی از آنتی اکسیدان هایی مثل سزامین،سزامینول و ویتامین E است .به همین علت تاثیر زیادی بر ترمیم سریع پوست دارد و برای درمان زخم، سوختگی، گزش حشرات و کلیه انواع التهابات پوستی، بسیار موثر می باشد. همچنین برای حفاظت پوست در برابر نور خورشید و اشعه ماورابنفش (امواج UV) آن بسیار مناسب است.
کنجد ضد رماتیسم است. همچنین توصیه می شود که برای رفع قولنج کنجد را آسیاب کرده، با سرکه مخلوط کنید و به مقدار نصف وزن کنجد ، مغز بادام پوست کنده را به آن اضافه کرده و آن ها را پودر کنید و هر روز به مقدار یک قاشق سوپخوری از آن بخورید.
یکی از راههای بهبود عملکرد مغز و همچنین تامین سلامتی آن، توجه به تغذیه سالم است. یکی از گزینههای پیش رو، مصرف مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان، اسیدهای چرب ضروری، آهن، کلسیم و انواع ویتامینها است. کنجد، این دانه گیاهی خوراکی به دلیل وجود تمامی خواص ذکر شده، انتخاب خوبی برای مصرف روزانه و تامین مواد معدنی مورد نیاز بدن است.
نقطه دود یا Smoke Point در روغنها، همان دمایی است که باعث ایجاد تغییر در ترکیب روغن میشود، روغن دود میکند، میسوزد و باعث میشود تا غذا طعم نامطبوعی بگیرد. در واقع، دمای بیش از حد باعث میشود تا روغن تجزیه شود، ترکیب شیمایی آن تغییر کند و مادهای سرطانزا با نام آکرولئین تولید شود.
به گفته متخصصان، صبحانه به دلیل تامین انرژی روزانه، بهبود عملکرد مغز و تضمین سلامت جسم و روان، اصلیترین و مهمترین وعده غذایی به شمار میرود.
شاخص گلیسمی پایین، چرب نبودن و مغذی بودن، اصلیترین ویژگیهای انتخاب غذا برای وعده صبحانه است. استفاده از سبزیجات، دانههای گیاهی مانند کنجد، لبنیات، حبوبات و مغز آجیل نمونههای مناسبی برای تهیه و صرف یک صبحانه سالم و مقوی هستند.
شیره انگور، عصارهای بسیار شیرین است که از آب انگور و با جوشاندن آن به دست میآید. این ماده شیرین به نسبت شکر و دیگر مواد شیرینکننده مصنوعی، ضرر کمتری برای سلامتی دارد.
شیره انگور روی بهبود عملکرد سیستم گوارش و افزایش گردش خون اثرگذار است و مصرف مداوم آن مانع از بروز یبوست و کمخونی میشود. همین طور رفع تپش قلب و افسردگی و کمک به درمان بیماری های طحال از دیگر خواص این ماده مغذی است که در طب سنتی به آن اشاره شده است.
به طور کلی میتوان گفت که دو دسته عوامل روانی و زیستی، عملکرد سیستم ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار میدهند.
علاقهمندان میتوانند برای همکاری و استخدام در مجموعهی وسیع عقاب به سایت این شرکت به آدرس oghabhalva.com قسمت استخدام مراجعه کرده و فرم مربوطه را تکمیل کنند. کارشناسان شرکت پس از بررسی رزومههای ارسالی با افراد منتخب تماس میگیرند.
شرکت حلوای عقاب، آزمایشگاه کنترل کیفیت و پخش عقاب از سال 1385 در حوزه توزیع و پخش محصولات غذایی و بهداشتی و شرکت دانه گستر خوزستان از سال 1373 بهعنوان تولیدکننده دانههای کنجد فرآوری شده و انواع روغنهای کنجدی در مجموعهی هولدینگ عقاب فعالیت میکند.
شرکت عقاب همواره به دنبال جذب نیروهای مشتاق، توانمند و تحصیلکرده میباشد اگر به تازگی فارغ التحصیل شدهاید یا از موقعیت شغلی خود راضی نیستید و به دنبال سکویی برای پرتاب میگردید، عقاب سکوی شما است. با مراجعه به صفحه استخدام و تکمیل فرم استخدام از موقعیتهای شغلی مرتبط با تواناییهایتان مطلع شوید.
تاریخچه صنعت حلواسازی در ایران به دوران صفویه و زمان سلطنت شاهعباس صفوی برمیگردد. در زمان سلطنت شاهعباس، همزمان با وزارت شیخ بهایی، شاه به وزیر خود دستور داد تا غذایی برای لشگریان فراهم کند که ضمن جابهجایی آسان، مواد غذایی کافی را به بدن برساند و انرژی لازم را فراهم کند. شیخ بهایی ترکیبی متشکل از کنجد و شیرینکنندههای طبیعی طراحی کرد. پسازآن این ترکیب طرفداران بسیار زیادی دارد.
شرکت پخش عقاب، مسئولیت پخش و توزیع محصولات عقاب را داشته و شبکه پخش مویرگی آن محصولات را به تمامی مغازهها و فروشگاههای کشور میرساند. پخش عقاب محصولات عقاب را در سراسر ایران توزیع میکند و هممیهنان عزیز میتوانند با مراجعه به فروشگاههای معتبر محل سکونت خود این محصولات را تهیه کنند.
شماره تلفن 0212736000 آماده دریافت انتقادات و پیشنهادات و پاسخ بهتمامی سؤالات مشتریان محترم است. همچنین در صورت تمایل میتوانید حلوای عقاب را در شبکههای مجازی دنبال کنید
شرکت حلوای عقاب درحدود 70 سال پیش و در سال 1323 توسط بنیانگذار این شرکت مرحوم سید جلیل ناصری در کارگاهی کوچک واقع در شهرری فعالیت خود را آغاز کرد و بهمرور زمان با کسب استانداردهای لازم و گسترش فضای فیزیکی به مکان فعلی واقع در شهرستان شهریار انتقال یافت.
دانه کنجد به دلیل دارا بودن فواید خوراکی و خواص درمانی، از دیرباز در میان نقاط پراکنده دنیا مورد استفاده قرار می گرفته است. بسیاری از محققان منشاء دانه کنجد را کشورهای خاورمیانه و بسیاری دیگر قاره آفریقا میدانند، اما هنوز توافقی بر سر خاستگاه دقیق آن وجود ندارد. برخی بر این باورند که منشا گیاه کنجد در قاره آفریقا و در کشور اتیوپی بوده است.
فرآوری کنجد بهطورمعمول شامل مراحل تمیز کردن، پوستگیری، بو دادن، خنک کردن، پاک کردن مجدد و جداسازی است که با توجه به نوع فرآورده و کیفیت موردنظر آن محصول، هرکدام از این مراحل میتواند حذف گردد.
اگرچه کنجد بهعنوان یک فرآورده پایدار در برابر بیآبی شناخته میشود اما از آنجاکه بیشتر در مناطق گرم و نیمه گرم کشت میشود. رطوبت ناشی از تبخیر در این منطقه بالا است. در نتیجه توجه به آبیاری این گیاه از اهمیت ویژهای برخوردار است. و در صورت کمآبی، گیاه کم محصول و دچار بیماری میشود.
زمانی که دانه کنجد تمیز و خشک و بهصورت تودهای انباشته شود بهترین نتیجه را دارد، اگر دانهها حرارت ببینند و بهوسیله مواد خارجی آلوده شوند، محصولی بیرنگ و تندشده در پی خواهد داشت، لذا بهترین شرایط برای نگهداری دانه کنجد شرایط خشک و خنک است
زمان بهینه برای برداشت کنجد بسیار مهم است بهگونهای اگر عملیات برداشت کمی زودتر یا دیرتر از زمان بهینه صورت گیرد موجب کاهش بازدهی میشود. این زمان بهطورمعمول 80 تا 150 روز پس از کاشت است.
روش مرطوب و خشک دو روش معمول و متداول پوستگیری کنجد است. در روش مرطوب،کنجد ابتدا برای مدتزمان مشخصی در آب خیسانده شده و سپس پوستگیری میشود و لذا مغز دانه کنجد نیز مرطوب میگردد اما در روش خشک ، پوست کنجد به روش سایش جدا و مغز کنجد پوستگیری شده خشک است
حذف ترکیبات تلخ و بهبود طعم کنجد، کاهش میزان فیبرهای غیرقابلهضم و بهبود ارزش تغذیهای کنجد، ایجاد رنگ سفید و بهبود ویژگیهای ظاهری آن از مزایای پوستگیری کنجد است که در کارخانهی عقاب قبل از تولید تمامی محصولات انجام میشود.
هوموس غذا و پیش غذایی از کشورهای عربی، ترکیه و بهطورکلی خاورمیانه است که از ترکیب نخود پختهشده ، ارده یا کنجد آسیاب شده، روغنزیتون، سیر و لیموترش تهیه میشود. این خوراک خوشطعم و کمهزینه را میتوان ظرف مدت کوتاهی تهیه و نوش جان کرد.
دانه کنجد منبع خوبی از ویتامینهای نیاسین، اسیدفولیک و ویتامین E است که در صورت گنجانده شدن در رژیم غذایی میتواند تا حدی نیاز افراد را به این ویتامینها مرتفع سازد.
دانههای سفیدرنگ یا دارای رنگ روشن بهطورمعمول درصد روغن کمتری نسبت به انواع تیرهرنگ دارند. همچنین دانههای کوچکتر نسبت به دانههای بزرگتر روغن بیشتری دارند. از طرفی دانههای سخت و خشن نیز نسبت به انواع نرم روغن کمتری دارند.
دانه کنجد دارای روغن بیشتری نسبت به دیگر دانههای روغنی است به همین دلیل بازدهی روغن آن در هکتار بیشتر است. به طوریکه کنجد در رده اول و پس از آن دانه کتان، گردو، سویا، آفتابگردان و گلرنگ قرار میگیرد.
در حدود 17 الی 25 درصد از کنجد را پروتئین مرغوب تشکیل میدهد که سرشار از اسیدهای آمینه ضروری برای بدن به ویژه متیونین و تریتوفان است که با مصرف کنجد میتوان کمبود این مواد را در غلات و حبوبات مرتفع نمود. میزان پروتئین داخل کنجد در قیاس با سایر دانههای روغنی برابر یا حتی بیشتر بوده از آن به عنوان گوشت گیاهی یاد می شود به همین سبب میتوان از این دانه به صورت وسیعی در وعدههای غذایی استفاده کرد.
ترکیبات شیمیایی انواع کنجدها بر اساس شرایط محیطی از جمله شرایط کاشت، داشت و برداشت مختلف است. همچنین شرایط اقلیمی و نوع آبیاری میتواند بر نوع ترکیبات کنجدها تأثیرگذار باشد. دانههای سفیدرنگ نسبت به دانههای تیرهرنگ روغن کمتری دارند. همچنین کنجدهایی که در ارتفاعات بالاتر کاشته میشوند در قیاس با کنجدهای کاشته شده در ارتفاعات پایینتر اندازهی کوچکتری دارند.
خیر، به طور کلی دانههای کنجد دارای رگههایی از تلخی هستند و نمیتوان گفت که این تلخی معیار مرغوبیت است. میزان تلخی بستگی به گونهی دانهی کنجد دارد و کنجد میتواند خیلی شیرین یا خیلی تلخ باشد. برای مثال کنجدهای تولید هندوستان دارای رگههای تلخی بالایی هستند، یا کنجدهای افغانی معمولاً رگههای تلخی پایینی دارند.
به طور کلی توصیه میشود که کنجد بدون پوست مصرف گردد. پوست کنجد حاوی ترکیباتی نظیر اسید اگزالیک و اسید فیتیک بوده که با کلسیم، فسفر و منیزیم موجود در کنجد ترکیب میشود که مانع جذب این مواد در دستگاه گوارش میشود. همچنین پوست کنجد سبب تلخی در دانهی کنجد شده و از لحاظ بهداشتی نیز مورد تأیید نمیباشد.
مهمترین مناطق کشت کنجد در جهان به علت شرایط آب و هوایی مناسب برای این گیاه عموماً کشورهای آفریقای مرکزی نظیر اتیوپی، سودان و سومالی و همچنین کشورهای آسیایی نظیر هند، پاکستان، افغانستان و چین بشمار میرود. در ایران نیز استانهای خوزستان و فارس به عنوان استانهای سرآمد در کشت و تولید گیاه کنجد با سرانه تولید 40 الی 45 هزار تن در سال شناخته میشوند.
کنجد گیاهی بوتهای است و گوناگونی آن بر اساس اندازه، شکل، شرایط رشد، گلها، رنگ دانهها و دیگر موارد، به صدها نوع میرسد. فرآیند تولید سالم این دانه روغنی 6 مرحله دارد؛ تمیز کردن، پوستگیری، بو دادن، خنک کردن، پاک کردن و جداسازی، که بسته به نوع و کیفیت کنجد بعضی از مراحل در صورت لزوم حذف میشود.
فاوت اصلی، بین روغن کنجد بکر (پرس سرد) و روغن کنجد تصفیه شده در پروسه فرآیند، نوع ابزار و تکنولوژی مورد استفاده است. در طی پروسه تولید روغن کنجد تصفیه شده، ناخالصیها جدا میشوند و این موضوع باعث تغییر در رنگ و بوی روغن میشود؛ به همین منظور مصرف این روغن برای افرادی که روی بو و طعم حساسیت بیشتری دارند، مناسب است اما روغن کنجد بکر، همانطور که از اسم آن هم پیدا است، برعکس روغن کنجد تصفیه شده، در طول پروسه تولید، دچار تغییرات شیمیایی نمیشود و هیچ تغییری در رنگ و طعم پیدا نمیکند.
در تهیه روغن کنجد تصفیه شده، برعکس روغن کنجد بکر، روغن تحت تاثیر روش های فیزیکی و شیمیایی تصفیه می شود.
روغن کنجد تصفیه شده به نسبت کیفیت پایینتری دارد اما به دلیل نقطه دود بالاتر، در برابر حرارت مقاوم تر است.
روغن کنجد بکر به روش پرس سرد و در اثر اعمال فشار به دانههای کنجد در دمای پایین تولید میشود؛ همچنین عدم استفاده از هرگونه افزودنی شیمیایی باعث میشود تا روغن به دست آمده از روش پرس سرد، هیچگونه تغییراتی در ترکیبات، بو و طعم خود نداشته باشد و تمامی خواص دانههای روغنی کنجد نیز حفظ گردد.
فرآیند تولید روغن کنجد دارای سه مرحله است؛ مرحله استخراج، تصفیه و بستهبندی. مرحله استخراج از طریق روشهای صنعتی و با استفاده از دستگاههای پرس هیدرولیک، پرس مارپیچی و استخراج صورت میگیرد.
مرحله دوم یعنی مرحله تصفیه روغن کنجد، به فرآیند استخراج و کیفیت روغن به دست آمده بستگی دارد و ممکن است به روشهای فیزیکی، شیمیایی یا هر دو صورت بگیرد و در مرحله آخر روغن کنجد آماده مصرف، به منظور انجام پروسه بستهبندی، به دستگاه پر کن انتقال پیدا میکند.
کرم کنجد، به دلیل پایه کنجد، سرشار از کلسیم، پروتئین، آنتی اکسیدان و ویتامین B است. مصرف این فراورده کنجدی به جای انواع تنفلات مضر، انتخاب سالمی برای تامین مواد معدنی مورد نیاز کودکان است.
روغن کنجد نقطه دود بالایی دارد، به همین منظور شرکت حلوای عقاب با تولید طیف گستردهای از روغنهای کنجدی، امکان استفاده از این روغن گیاهی را برای تهیه انواع سالاد و همچنین پخت انواع غذاها فراهم کرده است.
از روغن کنجد پرس سرد، روغن کنجد تصفیه شده و روغن مخلوط کنجد و کانولا میتوان در تهیه انواع غذا و سالاد استفاده کرد و برای سرخ کردن، روغن سرخکردنی شفاف حاوی روغن کنجد، با توجه به نقطه دود، بهترین گزینه است.
حلوا ارده، محصولی تهیه شده از کنجد است و تمامی خواص و فواید دانههای کنجد از جمله آنتی اکسیدان، انواع ویتامینها و مواد معدنی را داراست؛ به همین دلیل این فراورده کنجدی میتواند جایگزین سالمی برای انواع تنقلات و همچنین گزینه مناسبی به عنوان صبحانه و میانوعده باشد.
ارده، مایعی روغنی است که از دانه کنجد آسیاب شده به دست میآید و یکی از خالصترین محصولات کنجدی محسوب میشود؛ به همین دلیل، به نسبت دیگر محصولات کنجدی، از لحاظ خاصیت، شبیهترین فراورده به کنجد است. فراوانی اسیدهای چرب ضروری، ترکیبات آنتی اکسیدان، پروتئین، انواع ویتامین و مواد معدنی از خواص بیشمار ارده به دست آمده از کنجد می باشد.
حلوا ارده یکی از فراوردههای به دست آمده از کنجد است که از مخلوط کردن ارده حاصل از کنجد با شیره پخته شده از ترکیبات شیرینکننده، به همراه برخی ترکیبات دیگر به دست میآید. پایه این محصول کنجد است و تمامی خواص و فواید کنجد و دیگر فراوردههای کنجدی را دارا است. وجود مقادیر زیاد پروتئین، انواع ویتامینها، مواد معدنی، اسیدهای چرب ضروری و ترکیبات آنتی اکسیدان نمونهای از خواص مشابه حلوا ارده کنجدی با دانه کنجد است.
کنجدبار یکی از دیگر محصولات شرکت حلوای عقاب است، که پایه آن را ترکیبی از کنجد و عسل تشکیل میدهد و تمامی خواص کنجد، مانند پروتئین و چربی مرغوب و همچنین ترکیبات موثر موجود در عسل (تنها شیرین کننده مورد استفاده در این محصول) را شامل میشود. کنجد عسلی ساده، دارچینی، گل محمدی و زعفرانی نمونه محصولات این گروه هستند که مصرف آن ها با توجه به ضرورت مصرف مواد غذایی سالم، در میان گروههای سنی مختلف، رو به افزایش است.
روغن کانولا نوعی از روغنهای گیاهی است که از گیاهی با نام “کلزا” گرفته میشود. روغن مخلوط کنجد و کانولا، فرآوردهای با نسبت 30 درصد از روغن کنجد و 70 درصد از روغن کانولا است. روغن کانولا به دلیل خواص مشترک فراوان با روغن کنجد، فواید مشابهی برای سلامتی دارد. خاصیت آنتی اکسیدانی، وجود اسیدهای چرب ضروری و ویتامین E نمونهای از خواص مشترک میان روغن کنجد و کانولاست که تاثیر این ترکیب بر سلامتی را چندین برابر میکند.
قدمت صنعت حلواسازی در ایران، به دوره صفویه و زمان سلطنت شاه عباس صفوی برمیگردد. در زمان سلطنت شاه عباس صفوی، که همزمان با وزارت شیخ بهایی بود، در فصل زمستان، جنگی به وقوع میپیوندد و شاه به وزیر مشاور خود دستور میدهد که غذایی برای سربازان تهیه کند که دارای سه ویژگی باشد؛ نخست اینکه جابهجایی آن آسان باشد، دوم اینکه دارای مواد مغذی برای بدن باشد و سوم اینکه استفاده از آن با میزان نانی که سربازان با خود دارند، انرژی لازم را فراهم نماید. شیخ بهایی، ضمن مشورت با شخصی به نام جابر عصار، متخصص کنجد و شاه شیرین کار، متخصص شیره انگور، فراوردهای را تهیه میکند که 50 درصد آن، از دانه کنجد آسیاب شده (ارده) و 50 درصد دیگر آن را شیره کشمش، انگور و خرما تشکیل میداده است. فراورده به دست آمده، به وسیله سپاهیان آن زمان مورد استفاده و در نهایت باب میل آنها قرار گرفت؛ به همین ترتیب حلوا ارده به مرور شناخته شد و مصرف آن در میان اقشار مختلف جامعه، رواج پیدا کرد.
حلوا ارده یکی از فرآورده های بدست آمده از دانه کنجد است که از مخلوط کردن ارده حاصل از کنجد با شیره پخته شده از ترکیبات شیرین کننده به همراه برخی ترکیبات دیگر از جمله هل، وانیل و برخی مغزهای خوراکی تا رسیدن به یک بافت جامد به دست می آید و دارای انواع مختلفی بر اساس نوع بافت و ترکیب شیرین کننده آن می باشد. این فرآورده حاوی تمام مزایای تغذیه ای کنجد بوده و همچنین دارای یک نسبت متعارفی از کربوهیدرات، پروتئین و چربی است.
ارده یا تاهینی فراورده ای است که پایه آن را کنجد (پوستگیری شده و برشته) آسیاب شده تشکیل میدهد و به همین منظور میتوان گفت که اکثر خواص و فواید کنجد را در ارده نیز میتوان یافت. ویتامین B، E، خواص آنتی اکسیدانی و تغذیه ای نمونهای از خواص بیشمار ارده است که مصرف آن، فرد را از ابتلا به بیماریهای مزمنی چون سرطان، مشکلات قلبی و عروقی و گوارشی مصون نگاه میدارد
علت افزایش محبوبیت سسهای کنجد، استفاده از ارده (کنجد آسیاب شده) و همچنین عدم استفاده از روغن و تخممرغ است که سسهای کنجد را در دسته سسهای چربی کاهش یافته و فاقد کلسترول قرار میدهد.
تفاوت زیادی میان روغن کنجد تصفیه شده و روغن کنجد پرس سرد وجود ندارد و تمامی خواص دانههای کنجد در هر دوی آنها نیز یافت میشود؛ تنها تفاوت میان آنها در نحوه استخراج روغن از دانه کنجد است. روغن کنجد پرس سرد، در اثر اعمال فشار در دمای پایین، بدون استفاده از حرارت و به وسیله دستگاههای استخراج مکانیکی (مانند پرس و اکسپلر) تهیه میشود و از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است.
ارده عسل زعفرانی، این ترکیب مغذی تمامی خواص کنجد و همچنین عسل را داراست. خاصیت ضدسرطانی، آرامبخشی و تقویت حافظه زعفران نیز از دیگر خواصی است که فواید ارده عسل زعفرانی را چندین برابر میکند. وجه مشترک هر سه ماده استفاده شده در ارده عسل زعفرانی، خاصیت ضدسرطانی است که ابتلا به سرطان و بیماریهای مزمن را کاهش میدهد.
استفاده از شیرینکنندهها و افزودنیهای مختلف، بهکارگیری روشهای سنتی و داشتن بافتی نرم و جامد از مواردی است که میان حلوا ارده، تفاوت ایجاد میکند.
هر سه ترکیب اصلی ارده عسل زعفرانی دارای خاصیت آنتیاکسیدانی هستند که با گنجاندن آن در رژیم غذایی و مصرف روزانه به عنوان میانوعده، میتوان از فعالیت رادیکالهای آزاد و آسیبرسانی آنها به سلولهای در حال رشد جلوگیری کرد.
کنجد و به طور کلی فرآوردههای کنجدی به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی بالا، کلسیم، امگا 6، پتاسیم، فسفر، آهن، ویتامین E و B فواید زیادی برای سلامتی به همراه دارد. کاهش کلسترول، جلوگیری از پوکی استخوان، درمان کمخونی، کاهش فشارهای عصبی و همچنین جلوگیری از ابتلا به بیماریهای مزمن از قبیل سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی، نمونهای از فواید گنجاندن کنجد در رژیم غذایی است.
شیره انگور در گذشته علاوهبر مصرف خوراکی، کاربرد درمانی نیز داشته است. تامین مواد مغذی در دوره بارداری، کاهش دردهای دوره قاعدگی، افزایش قدرت شیردهی مادران و افزایش قدرت جسمانی، نمونههایی از فواید شیره انگور است که تا به امروز نیز کاربرد دارد.
شیره انگور همانند انگور، منبع انواع ویتامینها، کلسیم، فسفر، منیزیم و آهن است. آنتی اکسیدان شیره انگور نیز به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند و مصرف روزانه آن میتواند احتمال ابتلا به سرطان را کاهش دهد.
گروه کرم کنجد عقاب به نسبت شکلاتهای صبحانه غیرمفید، خواص بیشتری دارد و فاقد کلسترول و روغن پالم می باشد.
فرآیند تولید سالم مطابق با استانداردهای بین المللی، دقت در انتخاب مواد اولیه با کیفیت، پاکسازی کنجد، پوستگیری، بودادن، جداسازی کنجدها به وسیله Color Sorter و استفاده از روشهای سنتی برای تهیه حلوا شکری، از مواردی هستند که تفاوت میان حلوا شکری عقاب و سایر حلواهای موجود در بازار را مشخص میکند.
الف) روغن کنجد طعمدهنده: از ترکیبات طعمدهنده در این روغن استفاده میشود.
ب) روغن کنجد تیره: از دانههای کنجد بوداده استفاده میشود.
ج) روغن کنجد ملایم: در اثر استخراج روغن از کنجد خام حاصل میشود.
د) روغن کنجد ارگانیک: از دانههای کنجد ارگانیک به دست میآید.
مواد تشکیل دهندهی حلواشکری در واقع همان مواد سازنده حلواارده میباشد با این تفاوت که در حلواشکری ترکیب مجاز خوراکی به کار میرود که مانع از پس زدن روغن شده و بافتی یکنواخت و سفت به آن میدهد.
واژهی حلوا دارای ریشهی عربی و به معنای شیرینی است. حلواارده، یکی از فرآوردههای کنجد است که از مخلوط کردن اردهی تولیدی از کنجد با شیرهی پختهشده از ترکیبات شیرینکننده به همراه برخی ترکیبات دیگر از جلمه عصارهی چوبک، مواد طعمدهنده مانند هل و وانیل به دست میآید.
فرآوردهای است که از مخلوط کردن عسل طبیعی با کنجد فرآوری شده یا مغزهای خوراکی دیگر و ترکیبات طعمدهنده بهدست میآید. این فرآروده که حاصل ترکیب کنجد درجه یک با عسل است میتواند مقدار زیادی از ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن را فراهم کند.
آنتیاکسیدانها مجموعه از ویتامین، مواد معدنی و آنزیمها است که در افزایش توان بدن برای مبارزه با عوامل بیماریزای گوناگون مؤثر هستند. این مواد غذایی آنتیاکسیدان در کنجد، میوهها و مغزها است که در صورت دریافت مکرر میتواند نیاز بدن را در این مورد برآورده کند.
روغنهای سرخکردنی مقاومت بیشتری در برابر حرارت بالای سرخ کردن دارند ازاینرو در حین فرآیند سرخ تغییر حالت نداده و به مواد مضر و سرطانزا تبدیل نمیشوند. در مقابل در صورت استفاده از روغنهای مناسب سالاد و پختوپز حین حرارت بالا اکسیدشده و موجب تولید پراکسید (عامل سرطانزا) میشود.
هر سهم از کرم کنجد ساده معادل 30 گرم از آن، 168 کیو کالری انرژی و 10 گرم قند دارد. هر سهم از کرم کنجد بدون شکر معادل 30 گرم از آن 144 کیو کالری انرژی داشته و فاقد قند است.
سسها را بر اساس میزان چربی بهکاررفته به دستههای معمولی، چربی کاهشیافته، کمچرب و بدون چربی تقسیمبندی میشوند. سس کنجد با توجه به مقدار کمچربی بهکاررفته در آن در دسته سسهای کمچرب جای دارد.
آب چوبک عصاره بهدستآمده از ریشهی گیاه چوبک است. چوبک گیاهی به ارتفاع 70-40 سانتیمتر است، برگهای آن خاردار و دارای گلهایی به رنگ سفید مایل به صورتی است. در صنعت حلوا سازی از عصاره چوبک برای ایجاد هوادهی، سفید کردن رنگ شیره و افزایش قوام حلوا استفاده میشود.
ارده کنجد ترکیب اصلی کرم کنجد است و حداقل 50% کرم کنجد از این ارده طبیعی حاصل از آسیاب و پوستگیری کنجد تشکیل میشود.
قندهای الکلی برخلاف شکر توسط باکتریها مصرف و تجزیه نمیشوند، ازاینرو به اسید تبدیل نشده و موجب پوسیدگی و فساد دندان نمیشوند.
حلوا ارده یا کرم کنجد بدون شکر عقاب با استفاده از قندهای الکلی تولید میشود این قندها، طعمی مانند شکر دارند و در مقایسه با شکر انرژی بسیار کمتری تولید میکنند و درعینحال در دستگاه گوارش به آهستگی جذب میشوند به همین سبب منجر به افزایش قند خون نمیشوند. از این ترکیبات در تولید فرآوردههای رژیمی و دیابتی استفاده میشود.
در تولید حلواارده بدون شکر از قندهای الکلی استفاده میشود، این قندها نوعی کربوهیدرات باقابلیت جذب بسیار پایین هستند که در روده با سرعت بسیار آهسته جذب میشوند و به همین علت برای افراد دیابتی قابلاستفاده است
حلوا ارده با و بدون شکر سالم، دارای بافتی یکنواخت نخ دار و بدون شکر کریستاله میباشد و به هنگام برش شکل خود را حفظ کرده و پودر نمیشود.
حلوااردههای مغزدار در کنار انواع ساده طرفداران خاص خود را دارد و باید توجه کرد که در صورت انتخاب این نوع حلواارده، مقدار مغزها نباید کمتر از 4% وزن حلواارده باشد.
رنگ انواع حلوا ارده باید کرم روشن باشد، در صورت استفاده از پودر کاکائو و دیگر طعمدهندهها، رنگ آن به سمت همان طعمدهنده متمایل میشود.
ازآنجاکه روغن کنجد پایداری زیادی در برابر اکسیداسیون دارد، میتوان روغن کنجد را به مدت دو تا سه ماه و تا یکسال در دمای اتاق و به دور از تابش مستقیم نور آفتاب نگهداری کرد.
ارده مورداستفاده در تولید انواع حلواارده میبایست از کنجد بدون پوست، بوداده و آسیاب شده، بدون فرآیند روغنکشی باشد.
از آنجاییکه حلواارده نرم به شیوه سنتی تولید میشود ، فرآیند تولید آن از انواع دیگر متفاوت است، به همین جهت هنگام باز کردن بستهبندی متوجه وجود روغن روی حلوا میشوید که همان روغن کنجد است و منافاتی با سلامتی ندارد.
تمام روغنهای تولیدی شرکت عقاب مایع میباشد. شایانذکر است که تولید روغن جامد نیازمند فرآیند هیدروژناسیون است که اسیدهای چرب ترانس فرآورده جانبی این فرآیند است و با بروز بیماریهای قلبی عروقی مرتبط است لذا توصیه میشود تا جای ممکن از مصرف این نوع روغنها پرهیز شود لازم به ذکر است که ممکن است در روغن کنجد و در اثر نگهداری در دمای پائین کریستالهای روغن تشکیل گردد که پس از نگهداری در حرارت های بالا مرتفع میگردد.
تمام روغنهای کنجد تولیدی کارخانه عقاب به جز روغن مخصوص سرخکردنی مناسب برای سالاد و پختوپز است اما بهترین نوع برای استفاده منحصربفرد در سالاد، روغن فرابکر عقاب است که از کنجد درجه یک و به روش پرس سرد تهیه میشود. در کنار روغنها، سس کنجد ساده و چیلی نیز برحسب سلیقه افراد مناسب سالاد میباشد.
روغن کنجد فرابکر عقاب در شیشههای 500 میلیلیتری و از کنجد درجهیک تولید میشود. این نوع روغن کنجد تحت فرآیند تصفیه قرار نمیگیرد و به طور مستقیم پس از فرآیند روغنکشی و صاف کردن بستهبندی میشود.
روغن ذرت، سویا و کنجد از ترکیبات بهکاررفته در روغن سرخکردنی عقاب است که مقاوم در برابر اکسیداسیون و مناسب سرخ کردن و پخت در دمای بالا است. در این روغن سرخکردنی از روغن پالم استفاده نشده است و به همین جهت روغن حاصله شفاف و بطری طراحیشده آن نیز برخلاف انواع مشابه بازار روشن است.
انگور قرمز حاوی آنتیاکسیدانهای بسیار قدرتمند و قندهای طبیعی است که در پیشگیری از بروز طیف وسیعی از بیماریهای مزمن ازجمله سرطانها اثرگذار است. از روشهای استفاده از خواص شگفتانگیز انگور، تهیه شیره انگور است، ترکیب شیره انگور با ارده میتواند میان وعدهای سالم و بسیار خوشطعم باشد.
کرم کنجد فرآوردهای است که از مخلوط کردن ارده حاصل از آسیاب کردن کنجد )پس از مراحل پوست گیری و بودادن( با شکر و یا شیرین کنندههای دیگر، مواد افزودنی مجاز و طعم دهندههایی مانند هل و وانیل تا رسیدن به بافتی نرم و یکنواخت میباشد گاهی در تهیه این فرآورده از مغزهای خوراکی نیز استفاده شود.
روغن کنجد 16کیلوگرمی، روغن کنجد فرابکر 500 میلیلیتری، روغن کنجد تصفیهشده، روغن کنجد و کانولا مناسب جهت پخت و پز و سالاد و روغن مخصوص سرخ کردن حاوی روغن کنجد از گروه محصولات روغن کنجد عقاب بوده که برای سرخ کردن مناسب است.
روغن استفادهشده در این سس صرفاً از دانه کنجد بوده و فاقد هرگونه روغن دیگر است. علاوه بر این، مقدار روغن بهکاررفته در این محصول نیز کمتر از نمونههای مشابه است. ازاینجهت کالری سس کنجد کمتر از سسهای مایونز میباشد. همچنین سس کنجد فاقد تخم مرغ است و به افراد دچار حساسیت به تخم مرغ، توصیه میشود.
سس کنجد فرآوردهای متشکل از ارده، سرکه، نمک، شکر، آب، ادویه و سبزیجات معطر است که تحت استاندارهای ملی و جهانی و با تجهیزات روز دنیا در مجموعه عقاب تولید میشود.
نگهداری روغن کنجد در یخچال نه تنها هیچگونه ایرادی نداشته بلکه به حفظ کیفیت مطلوب روغن کنجد نیز کمک میکند، ضمن اینکه محیط نگهداری گرمتر منجر به تسریع روند فساد روغن کنجد میشود. اما به طور کلی نگهداری روغن کنجد در یخچال ضروری نبوده و روغن در محیط با دمای اتاق نیز سالم می ماند .
با توجه به نوع فرآیند صورت گرفته جهت استخراج روغن از دانهی کنجد و تصفیه آن، زمان ماندگاری آن متفاوت خواهد بود. روغنهایی که به روش پرسسرد تهیه میشوند که به روغن بکر معروف هستند را میتوان حدوداً به مدت یکسال در شرایط محیطی مناسب نگهداری کرد. همچنین روغن بکر یا پرسسرد از کیفیت بالاتری در قیاس با روغن تصفیه برخوردار است.
پرس سرد، بهترین راهکار درمیان روشهای مختلف روغنکشی است، در این روش از هیچگونه ترکیب شیمیایی استفاده نمیشود. در پرس سرد روغن کنجد با استفاده از اعمال فشار به دانه ها در دمای پایین و بدون وارد کردن هرگونه آسیب به ساختار دانهی کنجد تولید میشود که در مرحلهی بعد، لِرد موجود در روغن بوسیلهی فیلتر جداسازی شده و روغن با کیفیت مطلوب آمادهی استفاده میشود.
به طور متوسط از 50 درصد دانهی کنجد میتوان روغن استخراج نمود که بسته به روش روغنکشی، میزان روغن برداشتی ممکن است متفاوت باشد. با استفاده از روش پرس سرد از هر کیلو کنجد حدوداً 400 گرم روغن میتوان گرفت.
در واقع از کنجد بوداده برای تولید ارده استفاده میشود، سپس با اضافه کردن آب به ارده میتوان روغن را از ارده جدا نمود. میتوان گفت در این روش روغن از کنجدی گرفته میشود که حرارت دیده است و بعضاً میتواند دارای رطوبت بیشتری باشد که منجر به فساد روغن میشود. در حالیکه روغن کنجد به طور مستقیم و به روش پرس سرد از دانهی کنجد به دست می آید، مانند میوههایی که مستقیماً آبگیری شده و مصرف میشود. به طور کلی میتوان گفت که روغن کنجد بهتر از روغن ارده است.
پس از روغنگیری از دانههای روغن توسط دستگاه، معمولاً لردی مربوط به ترکیبات جامد موجود در کنجد همراه با روغن وارد فاز روغنی میشود که این لرد تنها در کارخانهها بر اساس استانداردهای وزارت بهداشت و سازمان صنایع غذایی، جداسازی میشود. روغن کنجد باید شفاف باشد و روغنهای تولیدی دستی توسط مغازههای موجود در سطح شهر از کیفیت مناسب برخوردار نمیباشند.
رنگ دانه کنجد بسته به نوع و رقم آن ممکن است، سفید، زرد، قهوه ای مایل به قرمز و یا سیاه باشد.
از کنجد چه به صورت مستقیم و چه پس از فرآوری در تولید فرآورده های غذایی مختلفی استفاده می گردد. کنجد بسته بندی شده، اسنک کنجدی، روغن کنجد، و کنجد آسیاب شده یا همان ارده، سس کنجد، حلوا ارده، کرم کنجد و انواع غذاها از موارد استفاده از کنجد بوده که در کشورهای مختلف به صورت مختلف و به نسبت های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. اما به طور کلی در سراسر جهان کنجد را برای استفاده از روغن حاصل از آن کاشته و پرورش می دهند.
ارده یک مایع نسبتاً غلیظ روغنی است که از آسیاب کردن کنجد پوست گیری شده و بو داده شده، تهیه می شود. و از آن به طور مستقیم در تولید بسیاری از محصولات غذایی از جمله حلوا، دسر و یا سس ها ی مختلف استفاده می شود.