خوردن یک صبحانه مقوی، حداقل 20 درصد از انرژی روزانه را تامین میکند. اما به دلیل تغییرات و تفاوتها در سبک زندگی، متاسفانه بسیاری از افراد از اهمیت این وعده غذایی غافل بوده، در نتیجه از خوردن صبحانه صرف نظر کرده و یا با بیتوجهی به نیاز بدن به مواد معدنی و ویتامینها، صرفا برای رفع گرسنگی، معمولا خوراکی هایی با کالری بالا و ارزش غذایی پایین را انتخاب میکنند.
صرف صبحانه سالم و کامل، به دلیل تامین نیاز غذایی در صبح، از پرخوری در وعدههای بعدی و افزایش میزان کلسترول خون جلوگیری می نماید. در مقابل، نخوردن صبحانه باعث میشود که فرد در طول روز، به خصوص نزدیک ظهر به شدت احساس گرسنگی کرده و نهار بیشتری مصرف نماید و با توجه به اینکه غذاهای وعده نهار اغلب پرچرب و پرکالری هستند، در نتیجه به مرور موجب افزایش وزن می گردد. اکثر افرادی که صبحانه میل نمی کنند، در فاصله زمانی بین صبح و ظهر، غذاهای پرکالری و کم ارزشی مانند بیسکویت، پفک، چیپس و … مصرف میکنند که به مرور موجب افزایش وزن و ابتلا به انواع بیماریها میشود.
اغلب ما بارها شنیدهایم که صبحانه را باید مانند یک پادشاه خورد! آماده کردن یک صبحانه خوب و مقوی نیاز به آگاهی و برنامه ریزی دارد که برخی از موارد مرتبط با آن عبارتند از:
- چیدن میز صبحانه با مواد غذایی مختلف و رنگی و میوههای فصل میتواند به تحریک اشتها کمک کند.
- بهتر است مواد غذایی سالم و در عین حال مقوی، اولویت اصلی در وعده صبحانه باشند. یکی از این گزینهها محصولات بر پایه کنجد نظیر ارده، حلوا ارده و کرم کنجد است. ارده از آسیاب کردن کنجد بدون پوست و رست شده به دست میآید که برای تولید مواد غذایی مختلف از جمله حلوا و کرم کنجد به کار میرود. خواص ارده فراوان است و به دلیل بالا بودن ارزش غذایی، به ویژه پروتئین مرغوب، اسیدهای چرب مفید، ویتامین E و آنتی اکسیدان، یک ماده غذایی کامل برای هر وعده غذایی به ویژه صبحانه محسوب می شود.
- باید زمان کافی برای خوردن صبحانه در نظر گرفته شود تا این وعده مهم، با آرامش صرف گردد.
- صرف صبحانه باید به دور از استرس و دغدغههای روزمره باشد، زیرا وجود استرس و نگرانی مانع جذب مواد مفید و مغذی میشود.
- در هنگام صرف صبحانه از تماشای تلویزیون یا فکر کردن به کار و مسئولیت روزانه می بایست خودداری گردد.
- صرف شام در ساعات اولیه شب موجب افزایش نشاط در صبح و ایجاد اشتهای کافی برای خوردن صبحانه می گردد.
- بهتر است جهت انرژی بیشتر در صبح، از خوردن مواد غذایی کافئین دار مانند چای و قهوه در شب خودداری شود.
رعایت نکات فوق و اهمیت به وعده صبحانه، می تواند منجر به ارتقای فرهنگ تغذیه و سطح سلامتی افراد جامعه گردد.